מחיר סביבתי שכדאי וצריך לצמצם

ייצור חטיפים גובה מחיר סביבתי שאפשר וצריך לצמצם. הליכי הייצור שבהם נדרש השינוי הם השימוש הרב במים ובחשמל, סוגיית הטיפול בשפכים והשינוע. לכל אלה נדרשנו בעשור האחרון, ובחרנו לשנותם ולשפרם באופן משמעותי. נחושים יצאנו למסע שבמסגרתו צמצמנו את כמויות האנרגיה שאנחנו צורכים ואת הפסולת שאנחנו מייצרים, טיפלנו באופן יעיל יותר בשפכים, וביצענו מגוון רחב של פעולות נוספות שמטרתן אחת – צמצום פליטת גזי החממה שנובעת מפעילות מפעל המלוחים. 

גלו איך אנחנו דואגים לסביבה

חוסכים במים

חוסכים במים

בישראל קיים מחסור קבוע במים ולכן החיסכון במים הוא מטרה לאומית. מפעל המלוחים, מטבע הדברים, משתמש באופן נרחב במים; הן בקווי הייצור, כמו עמדות השטיפה והקילוף של תפוחי האדמה, והן בהתנהלות השוטפת. לכן כבר בשנת 2009 החלטנו לחסוך במים ככל הניתן על ידי אימוץ טכנולוגיות שנוצרו לשם כך, ועל ידי מדידה ובקרה של השימוש במים במפעל כולו. בין השאר, התחלנו להשתמש בטכנולוגיה המאפשרת צמצום ניכר של צריכת המים בקווי הייצור, והתחלנו לבצע שימוש חוזר במים במקומות שבהם ניתן לעשות זאת. לשם כך רכשנו מסנן שמטרתו היא סינון המים והפיכתם לנקיים, איכותיים וראויים לשימוש נוסף.

בכל קו ייצור במפעל הצבנו מונים שבאמצעותם אנחנו מבצעים בקרות על היקפי צריכת המים. כשמאותרת צריכת יתר אנחנו מגיעים באופן מיידי, מאבחנים את התקלה או את הנזילה, ומטפלים בה במהירות האפשרית. כמו כן הצבנו מוני מים בנקודות שונות במפעל, כך שנוכל לשלוט באופן מלא על כמויות המים שנצרכו מחוץ לקווים. בנוסף לכך, ערכנו שינויים בקווי הייצור עצמם כדי לחסוך במים בתהליך הייצור מבלי לפגוע במוצר.

חוסכים בחשמל

חוסכים בחשמל

מטרה נוספת שהצבנו לעצמנו – חיסכון באנרגיה, גם בצריכת החשמל של המפעל. לשם כך החלפנו את כל גופי התאורה במפעל למנורות חסכוניות בחשמל, התקנו גלאי תנועה המחובר למערכת התאורה בכל המשרדים, וביצענו פעולות נוספות שתרמו תוך עשור לחיסכון של מעל ל-40% בצריכת החשמל לטון מיוצר.

טיפול בשפכים טיפול בשפכים

טיפול בשפכים

תפוחי אדמה הם חומר הגלם המרכזי שלנו. תפוחי האדמה מגיעים אלינו מהשדה טריים ובמצבם הטבעי, כשעדיין נותרו עליהם שאריות של אדמה וחול. תהליך ניקיון תפוחי האדמה עובר דרך מספר תחנות ובהן מיון וניקוי ראשוני, ולאחריו שטיפה מסיבית במכונה. המכונה מסירה מהם את שאריות האדמה שלא ירדו במהלך המיון הראשוני, ומנקה אותם היטב לפני הכנסתם לקווי הייצור. את שאריות האדמה שנותרו בתהליך אנחנו מפנים לאתר מורשה כדי שלא יגיעו לשפכים בצורת בוץ, העלול להוביל ליצירת חסימות ונזילות. 

פינוי ושימוש חוזר בעמילן פינוי ושימוש חוזר בעמילן

פינוי ושימוש חוזר בעמילן

במהלך הפיכת תפוחי האדמה לתפוצ'יפס, ובמיוחד בשלב הקילוף והחיתוך, משתחרר עמילן רב. עמילן הוא חומר אורגני שנוטה להתגבש ולהפוך לחומר מוצק וקשה, ואם יוזרם בכמויות גדולות אל מתקני טיהור השפכים הוא עלול לפגוע בציוד המותקן בהם. לכן אנחנו מעבירים את הנוזל שנותר לאחר החיתוך, הרבה לפני שהוא מגיע לשפכים, לצנטריפוגה ייעודית שתפקידה הוא הוצאת שאריות החומר האורגני מהמים כבר בשלב מוקדם.

בנוסף לכך, אנו מנצלים את זרם המים רווי העמילן שיוצא מקו התפוצ'יפס והופכים אותו לאבקת עמילן. באבקת העמילן אנחנו משתמשים להאכלת בעלי חיים, והיא משתלבת כחומר גלם איכותי בתערובת המזון של הפרות למשל.

הטיפול בשמן הטיפול בשמן

הטיפול בשמן

חלק מהחטיפים שמיוצרים במפעל המלוחים מטוגנים בשמן. את השמן שנותר אנחנו מסננים ומעבירים למתקן פיזיקלי ייעודי, וממנו אנחנו שואבים אותו ומפנים לאתר פינוי שמני המזון מורשה.

מצמצמים את בזבוז המזון מצמצמים את בזבוז המזון

מצמצמים את בזבוז המזון

עד לפני שנים ספורות, כל מוצר שיצא מהמפעל ונמצא שאינו תקין או שפג תוקפו, עבר מיד להשמדה. היה זה בזבוז אדיר של חומרי גלם ושל אריזות חטיפים. הבנו שבאמצעות השקעה יעילה בתשתיות נוכל לצמצם את הבזבוז הזה. החל משנת 2009 הוספנו אמצעים טכנולוגיים לקו הייצור שמאפשרים בקרה מדויקת על התהליך בזמן אמת. לדוגמה, הוספנו במערכות חיישנים שיזהו חוסרים בתבלינים או במלח. בדרך זו הקטנו משמעותית את מספר המוצרים הפגומים שיוצאים מהמפעל, וכתוצאה מכך צמצמנו ב-45% את השמדת האריזות העודפות.

בנוסף על כך, מוצרים פסולים ונפולות בקווי הייצור מופרדים מהאריזות, מפונים ומשמשים להאכלת בעלי חיים. האריזות ממוינות ונדחסות לתוך דחסן כדי לצמצם את מספר ההובלות לאתר האשפה וההטמנה. הליך זה מסייע בצמצום הוצאות התובלה ובהפחתת טביעת הרגל הפחמנית בפליטת הסולר.

שימוש חוזר בקרטונים וצמצום השימוש בדבק שימוש חוזר בקרטונים וצמצום השימוש בדבק

שימוש חוזר בקרטונים וצמצום השימוש בדבק

זה אולי נשמע פרט זניח, אבל עד לאחרונה השתמשנו במפעל המלוחים בנייר דבק (סלוטייפ). השימוש היה נרחב. כדי לסבר את האוזן – בשנה ממוצעת השתמשנו ב-8.7 מיליון מטר של נייר דבק ששימש לסגירת הקרטונים שנשלחו מהמפעל לנקודות המכירה. בשנת 2019 הבנו שהשימוש בנייר הדבק הוא לא חובה, וודאי לא גזירת גורל. פיתחנו קרטון שנסגר ללא נייר דבק, והתחלנו להשתמש בו. כך הצלחנו להפחית את צריכת הדבק במפעל ב-75%.

החלטה נוספת שהתקבלה – שימוש חוזר בקרטונים שיוצאים מהמפעל. מקצת הקרטונים שיוצאים לנקודות המכירה חוזרים למפעל לשימוש נוסף, זאת לאחר בדיקה וניקוי יסודי.

מצמצמים את פליטת גזי החממה – גם בשינוע מצמצמים את פליטת גזי החממה – גם בשינוע

מצמצמים את פליטת גזי החממה – גם בשינוע

לאחר ניתוח מעמיק הבנו שנתח גדול מפליטת גזי החממה בפעילות חטיבת המלוחים נגרם משינוע המוצרים. לכן צמצמנו את מספר ההובלות שאנחנו מוציאים מהמפעל על ידי הגבהת המשטחים שעל משאיות השילוח. כיום אנו חוסכים בכל שנה כ-10,000 ליטר סולר בתובלה. חיסכון זה שווה לצמצום פליטת 27 טון גז חממה מדי שנה.

מעבר לשימוש בגז טבעי מעבר לשימוש בגז טבעי

מעבר לשימוש בגז טבעי

גז טבעי נחשב לנקי יותר מהדלקים האחרים. הוא פולט פחות גזי חממה ומזהמים, ולכן עדיף לשימוש. מסיבה זו התחלנו בשנת 2016 מהלך רחב היקף שנמשך שנתיים ושהושקעו בו מיליוני שקלים, ובמסגרתו העברנו את מפעל המלוחים לשימוש בגז זה. מטרת המהלך הייתה צמצום פליטת גזי החממה במפעל והפיכתו למפעל ירוק ומקדם קיימות.

לשם כך בנינו תשתיות ייעודיות והחלפנו את כל הציוד – מהצנרת, דרך המבערים ועד לקווי חיבור תשתיות הגז הטבעי. במסגרת המהלך ערכנו סבב הכשרות והדרכות לעובדים, במיוחד לאנשי האחזקה, והתאמנו את הציוד לשימוש בגז החדש. תוך שנתיים הצלחנו להגיע לשימוש של 93% בגז טבעי מכלל הגז שבשימוש המפעל.